Poduzetnik sa dinamikom i strašću

Poduzetnik sa dinamikom i strašću: Prof. dr. h. c. mult. Reinhold Wurth, Predsjedavajući Nadzornog odbora Fondacije Wurth Grupe

Prof. Dr. h. c. mult. Reinhold Würth

Izgradnja Wurth Grupe je životno djelo prof. dr. h. c. mult. Reinholda Wurtha (84) i spada u uspješne priče njemačke privrede. 1945. godine je Adolf Würth osnovao prvo preduzeće koncerna, Adolf Wurth GmbH & Co. KG u južnonjemačkom gradu Künzelsau. Nakon rane smrti oca 1954. godine, Reinhold Wurth, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Fondacije Wurth Grupe, kao 19 - godišnjak je preuzeo vođenje preduzeća. Počevši u poslijeratnoj Njemačkoj, Reinhold Wurth je biznis s dva uposlenika vremenom pretvorio u svjetski trgovinski koncern.

Reinhold Wurth je od samih početaka oblikovao korporativnu kulturu koja je zasnovana na vrijednostima kao što su optimizam, dinamika, duboko poštovanje prema radnicima i njihovim postignućima kao i spremnost da se ponudi najbolja moguća usluga kupcima. Sve to je u značajnoj mjeri doprinijelo uspjehu porodičnog preduzeća. Bettina Wurth, kćerka Reinholda Wurtha, kao predsjedinca Savjetodavnog odbora Wurth Grupe nastavlja ovu tradiciju.

Godine 2019. Wurth Grupa je zajedno sa Reinholdom Wurthom obilježila poseban jubilej – njegovu 70. godišnjicu rada. Proslavom 85. rođendana Reinholda Wurtha i 75 godina od osnivanja preduzeća Adolf Wurth GmbH & Co. KG, 2020. godine su obilježena još dva jubileja.