Reinhold Wurth i inovacije

Već u ranoj fazi razvoja, Wurth je kao trgovinsko preduzeće počelo ne samo da prodaje proizvode, već i da ih sam razvija i proizvodi. Pokretačka snaga ovog, za jednog trgovca neobičnog koraka, je bio Reinhold Wurth. Godine 1958. iznenadio je svoje uposlene najavom: „Sada ćemo i sami proizvoditi vijke!” U novembru iste godine proizvodnja je pokrenuta u prizemlju Wurth zgrade na željezničkoj stanici u Künzelsau.

ASSY® 3.0ASSY® 3.0 – nova generacija vijaka za visokoefikasne vijčane
spojeve drveta je predstavljena tržištu 2008. godine

Time je počelo jedno novo razdoblje u historiji preduzeća. Određeni dio artikala, kojima je Wurth tada trgovao, više nije nabavljan kod nepoznatih proizvođača, već ih je preduzeće samo proizvodilo. To je omogućilo bržu isporuku i veću fleksibilnost prema kupcima. Odluka Reinholda Wurtha da svom trgovačkom preduzeću priključi proizvodnju vijaka je doprinijela značajnom napretku tada još uvijek mladog preduzeća. Danas se proizvodnja vijaka odvija u firmi pod imenom SWG Schraubenwerk Gaisbach GmbH sa sjedištem u Waldenburgu blizu Künzelsaua.

Jedna od strategija koje su od sredine 70-tih godina razrađene bila je i nova strategija proizvoda. Godine 1975. Wurth je počeo sam razvijati proizvode i prodavati ih pod vlastitim imenom. Reinhold Wurth je imao vodeću riječ kod uvođenja novih koncepata u ovoj oblasti i uspostavio je interni Odjel za istraživanje i razvoj.
Uveden je vlastiti brend ZEBRA® za visoko-vrijedne proizvode čiji kvalitet je znatno iznad uobičajenog kvaliteta koji se može naći na tržištu. Pod ovim brendom su redom lansirane na tržište obujmice za crijeva, spiralne burgije, kabl dispenzeri, hemijsko-tehnički proizvodi i asortiman ručnih alata. Od tog trenutka asortiman brenda ZEBRA® je sistematski dalje razvijan. Danas se ZEBRA® proizvodi ubrajaju u top marke u Wurthu. Njihov poseban kvalitet se podcrtava obećanjem “100% garancije, 0% diskusije”: Ako kupac nije zadovoljan nekim od ovih proizvoda, može ga bez ikakve diskusije zamijeniti.